Rybo.cz
menu

Kapří hranolky recept

Jakub Hladký Jakub Hladký 05.11.2024

Kapří hranolky jsou velmi oblíbenou pochoutkou, kterou si oblíbili dospělí i děti. Oblibu si právem získal zejména díky své jednoduchosti a výrazné chuti. Zde je osvědčený recept pro jejich přípravu, inspirovaný více recepty, ale hlavně, protože sám nemám moc rád to silné rybí aroma, kterým je kapr typický ryb, tak tento recept obsahuje několik triků pro dosažení méně intenzivní rybí chuti. A hlavně, kapr je naše tradiční ryba a to jak k jídlu, tak je nejoblíbenější lovenou rybou nás rybářů.

Ingredience na kapří hranolky

  • Kapří filety (cca 500 g)
  • Hladká mouka
  • Vejce
  • Strouhanka
  • Sůl, pepř
  • Olej na smažení

Marináda (volitelná pro zjemnění chuti)

Pokud nemáte rádi výraznou kapří rybinu jako já a potřebujete jemnější chuť, můžete kapří hranolky naložit na několik hodin do marinády, případně kousky kapřího masa zkuste předem namočit do mléka. Mě se osvědčila tato marináda, kterou jsem poskládal z tipů, co jsem našel různě o netu.

  • 2 lžíce sójové nebo rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka chilli, zázvoru nebo fenyklu – podle chuti a podle toho, jestli to budou jíst i děti
  • Citronová šťáva

Postup na pečení kapřích hranolek

  1. Příprava kapřích hranolek: Kapra očistěte, vykostěte a nakrájejte na proužky o šířce 1–1,5 cm. Menší kosti lze odstranit pečlivým vykostěním a naložením do marinády, aby ještě více změkly.
  2. Marinování: Kapří hranolky naložte do marinády alespoň na hodinu.
  3. Obalování: Každý kousek postupně obalte v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance, inu klasický český trojobal. Pro extra křupavost můžete přidat trochu kukuřičné mouky, nebo podrcené kukuřičné lupínky.
  4. Smažení: Rozpalte olej na pánvi a hranolky smažte 3–4 minuty z každé strany do zlatova. Kousky by měly trochu plavat, aby se smažily rovnoměrně a neztratily křupavost.
  5. Po smažení: Hotové hranolky vyndejte na ubrousek, aby nasál přebytečný olej.

Tipy na podávání: Kapří hranolky skvěle chutnají s domácím česnekovým nebo bylinkovým dipem. A ten snadno vyrobíte z jogurtu, zakysanky, soli a utřeného česneku. Tento recept je použitelný i pro štědrovečerní večeři, pokud si ji chcete trochu ozvláštnit. Ale podle mě je nejlepší příloha míchaný zeleninový salát s převažující listovou složkou. Zkuste taky recept ze sumce na středomořský způsob, ten je taky super.

Až recept zkusíte, budu rád když mi sem dáte vědět, jak se vám to povedlo a jak vám to chutnalo.

Sdílejte článek

facebook logo Facebook twitter logo Twitter

Podobné články

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář