Candát recept podle mého táty

Můj táta měl hrozně rád ryby. Tedy, abych to upřesnil, on je rád jedl, nebyl rybář. Já jsem zase rybář a ryby téměř nejím. Až na jednu z mála výjimek, candáta, nejčastěji uloveného na přelomu podzimu a zimy na Orlíku. To je za mě ryba, která je naprosto delikátní a nesmrdí po rybině. Nejlépe candáta uměl připravit právě náš táta a tak vám zde dávám jeho recept.
Suroviny na pečení candáta
- 4 filety candáta
- 1 citron
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1/4 šálku strouhanky
- 4 tenké plátky másla
- čerstvá petržel na ozdobení
Candát recept – postup
Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vezměte si citron, nejlépe BIO citron, důkladně ho omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, co nejtenčí. Umyjte filety z candáta pod tekoucí vodou a osušte je. Na plech dejte pečící papír a na něj candátí filety rozložte, nesmí se vzájemně dotýkat.
Poté je pokapejte olivovým olejem a rozprostřete česnek na každý filet. Poté je posypte solí a pepřem a posypte je jemně strouhankou. Navrch položte plátky másla.
Náš táta ryby pekl na chatě ve sporáku na dřevo, ale odhaduji troubu předehřát na cca 200°C. Vložte plech do trouby a pečte je asi 15-20 minut, dokud nejsou dobře propečené a zlatavé. Při pečení sledujte ryby, aby nebyly příliš suché, klidně je tu a tam polijte výpekem.
Pokud chcete, můžete ryby před servírováním posypat nasekanou petrželí a ozdobit pečenými citronovými plátky. Rybu můžete podávat s vařeným bramborem nebo zeleninou podle vašeho výběru. Je to děsná bašta.
A to je celé, žádná věda. A v tom je to kouzlo.
Komentáře k článku