Rybo.cz
menu

Candát recept podle mého táty

Jakub Hladký Jakub Hladký 30.04.2023

Můj táta měl hrozně rád ryby. Tedy, abych to upřesnil, on je rád jedl, nebyl rybář. Já jsem zase rybář a ryby téměř nejím. Až na jednu z mála výjimek, candáta, nejčastěji uloveného na přelomu podzimu a zimy na Orlíku. To je za mě ryba, která je naprosto delikátní a nesmrdí po rybině. Nejlépe candáta uměl připravit právě náš táta a tak vám zde dávám jeho recept.

Suroviny na pečení candáta

  • 4 filety candáta
  • 1 citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 4 tenké plátky másla
  • čerstvá petržel na ozdobení

Candát recept – postup

Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vezměte si citron, nejlépe BIO citron, důkladně ho omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, co nejtenčí. Umyjte filety z candáta pod tekoucí vodou a osušte je. Na plech dejte pečící papír a na něj candátí filety rozložte, nesmí se vzájemně dotýkat.

Poté je pokapejte olivovým olejem a rozprostřete česnek na každý filet. Poté je posypte solí a pepřem a posypte je jen malinko strouhankou. Pokud ji nemáte rádi, nemusí to být, ale udělá to na filetu takovou dobrou krustičku. Navrch položte plátky másla.

Náš táta ryby pekl na chatě ve sporáku na dřevo, ale odhaduji troubu předehřát na cca 200°C. Vložte plech do trouby a pečte je asi 15-20 minut, dokud nejsou dobře propečené a zlatavé. Při pečení sledujte ryby, aby nebyly příliš suché, klidně je tu a tam polijte výpekem.

Pokud chcete, můžete ryby před servírováním posypat nasekanou petrželí a ozdobit pečenými citronovými plátky. Rybu můžete podávat s vařeným bramborem nebo zeleninou podle vašeho výběru. Je to děsná bašta.

A to je celé, žádná věda. A v tom je to kouzlo.

Sdílejte článek

facebook logo Facebook twitter logo Twitter

Podobné články

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář