Rybo.cz
menu

Candát recept podle mého táty

Jakub Hladký Jakub Hladký 30.04.2023

Můj táta měl hrozně rád ryby. Tedy, abych to upřesnil, on je rád jedl, ale nebyl rybář. Já jsem zase rybář a ryby téměř nejím. Až na jednu z mála výjimek, candáta, nejčastěji uloveného na přelomu podzimu a zimy na Orlíku. To je za mě ryba, která je naprosto delikátní a nesmrdí po rybině. Nejlépe candáta uměl připravit právě náš táta a tak vám zde dávám jeho recept.

Suroviny na pečení candáta

  • 4 filety candáta
  • 1 citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 4 tenké plátky másla
  • čerstvá petržel nebo čerstvý rozmarýn na ozdobení

Candát recept – postup

Zahřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vezměte si citron, nejlépe BIO citron, důkladně ho omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, co nejtenčí. Umyjte filety z candáta pod tekoucí vodou a osušte je. Na plech dejte pečící papír a na něj candátí filety rozložte, nesmí se vzájemně dotýkat.

Poté je pokapejte olivovým olejem a rozprostřete česnek na každý filet. Poté je posypte solí a pepřem a posypte je jen malinko strouhankou. Pokud ji nemáte rádi, nemusí to být, ale udělá to na filetu takovou dobrou krustičku. Plátky citrónu dejte do ryby, kolem ní i na ní. Navrch položte plátky másla.

Náš táta ryby pekl na chatě ve sporáku na dřevo, ale odhaduji troubu předehřát na cca 200°C. Vložte plech do trouby a pečte je asi 15-20 minut, dokud nejsou dobře propečené a zlatavé. Při pečení sledujte filety candáta, aby nebyly příliš suché, klidně je tu a tam přelijte výpekem.

Pokud chcete, můžete ryby před servírováním posypat nasekanou petrželí a ozdobit pečenými citronovými plátky a rozmarýnem. Rybu můžete podávat s vařeným bramborem nebo zeleninou podle vašeho výběru tak, abyste dokonale uspokojili svůj apetit.. Je to děsná bašta.

A to je celé, žádná věda tenhle recept na pečeného candáta. A v tom je to kouzlo.

Sdílejte článek

facebook logo Facebook twitter logo Twitter

Podobné články

Komentáře k článku

Kateřina Svobodová 14. 4. 2024 09:04

Vypadá to velmi dobře, ale co s tím citronem - jistě se nepeče zvlášť. Patří pod candáta, kolem něj nebo na něj? Děkuji za odpověď a zdravím.

Odpovědet
Jakub Hladký 16. 4. 2024 14:04

Dobrý den, Katko, my to děláme tak, že plátky citrónu dáváme jak do candáta, tak kolem a i na něj. Aby se citronová chuť co nejvíce dostala do candátího masa.

Odpovědet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář