Sumec recept na středomořský způsob
Sumec je ideální ryba, která snese i jiné druhy kuchařských úprav, než jen ty tradiční, jako na příklad uzený, nebo na kmíně. Za mě je sumec sumec ovšem nejlepší na středomořský způsob. A vězte, že po ochutnání ho už nebudete dělat jinak, stejně jako já. Recept je to snadný a výsledek přímo grandiózní. Sumce ve středomořském stylu připravíte pomocí typických surovin a bylinek charakteristických pro středomořskou kuchyni.
Suroviny pro pečeného sumce po středomořsku
- 1 – 2 kg očištěného masa sumce velkého (nejlepší jsou břišní laloky)
- 2-3 středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 1-2 rajčata
- 1 paprika (červená nebo žlutá)
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička oregana (v ČR vhodná také čerstvá dobromysl)
- 1 lžička sušené bazalky (lepší je čerstvá)
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup přípravy sumce
- Vyčistěte sumce od vnitřností a omyjte maso pod tekoucí vodou.
- Odstraňte ploutve.
- Nakrájejte filety na menší porce.
- Připravte marinádu – v míse smíchejte olivový olej s prolisovanými stroužky česneku.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vezměte pekáč nebo plech a vyložte ho pečícím papírem nebo fólií na pečení.
- Rozložte naložené sumčí filety tak aby se nedotýkaly.
- Na vrch filetů položte na kolečka nakrájené cibule, rajčat a paprik.
- Pečte sumce po dobu asi 20-25 minut nebo dokud maso nezměkne a nezačne se snadno odlupovat vidličkou.
- Přidejte šťávu z jednoho citronu, sušený oregano, bazalk a osolte a opepřete podle chuti.
- Do marinády vložte nakrájené filety sumce a nechte je v ní alespoň 30 minut odležet.
Způsob servírování
Pečený sumec ve středomořském stylu podávejte s olivovým olejem a citronovými plátky. Jako přílohu můžete servírovat kuskus nebo čerstvý salát s olivami a feta sýrem. Krutony, nebo pečivo to podle mě zkazí. Takto připravený sumec je naprosto úžasný a plný středomořské chuti. Doufám, že vám bude tento recept na sumce chutnat.
Komentáře k článku