Rybo.cz
menu

Okoun recept – rychlý a delikátní

Jakub Hladký Jakub Hladký 31.07.2023
Okoun recept

Když rybář chytí velkého okouna má někdy velké dilema. Pustit, nebo sníst? Protože velký okoun to je v našich vodách vzácnost, ale také náramná delikatesa. Když odhlédneme od metody chyť a pusť, pak pokud máte k dispozici čerstvého a rádi byste ho ochutnali, tak zde máte skvělý recept na pečeného okouna s úžasným bylinkovým nádechem.

Okoun na bylinkách – suroviny:

  • 1 celý okoun říční (zhruba 500-700 g), očištěný a vyčištěný
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1/2 cibule, nakrájená na kolečka
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Okouna si důkladně omyjte pod tekoucí vodou a osušte.
  • Stáhněte z kůže, nebo odstraňte všechny šupiny. Já kůži ponechávám, opečená je skvělá.
  • Rybu vyvrhněte a důkladně vyčistěte.
  • Naporcujte citron na tenké plátky a několik plátků vložte dovnitř ryby. Zbytek použijte na povrchu.
  • Do břišní dutiny ryby vložte dále plátky česneku a cibule spolu s větvičkami rozmarýnu a tymiánu.
  • Rybu umístěte do pekáče nebo na pečicí plech. Potřete ji olivovým olejem, aby byla po pečení šťavnatá. Osolte a opepřete podle chuti.
  • Pokud máte dostatek času, nechte rybu na chvíli odpočinout, aby bylinky a koření více provoněly rybí maso.
  • Pekáč s rybou zakryjte alobalem nebo pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte okouna přibližně 20-25 minut. Čas pečení se může lišit v závislosti na velikosti ryby.
  • Po upečení vyjměte okouna a podávejte na talíři. My ho na chatě ovšem jedli rovnou z pekáče, tzv po zbojnicku.
  • Můžete ho doplnit svými oblíbenými přílohami, jako jsou dušená zelenina, brambory nebo čerstvý chléb.

Pokud máte rádi, můžete okouna polít trochou citronové šťávy pro ještě výraznější osvěžující chuť. Tento recept vám umožní vychutnat si okouna říčního v plné chuti s bylinkovým aroma a úžasnou vůní.

Celková doba přípravy

Čas přípravy pečeného okouna závisí na několika faktorech, jako je velikost ryby, vaše zkušenosti v kuchyni a také čas potřebný na očištění a přípravu surovin. Obecně platí, že příprava zabere asi 15 až 20 minut a čas pečení přibližně 20 až 25 minut. Celkově by to mohlo trvat kolem 40 minut až 1 hodiny od začátku přípravy až po hotový pečený okoun na talíři.

Dobrou chuť.

Sdílejte článek

facebook logo Facebook twitter logo Twitter

Podobné články

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář