Rybí salát z kapra – recept
Připravte si rybí salát z kapra, chutný a zdravý pokrm pro všechny příležitosti. Recept je napočítán na 4 porce.
Kapr je oblíbená ryba, která se hodí na mnoho způsobů. Ať už ji grilujete, smažíte nebo pečete, vždy si pochutnáte. Ale co s ní, když vám zbyde? Rybí salát z kapra je skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky (třeba z vánočního kapra) a zároveň si vychutnat lahodný a zdravý pokrm. Je ideální jako lehká večeře, svačina nebo předkrm. A samozřejmě, nemusí se jednat jen o zbytky z jiné přípravy. Tento salát z kapra může být pravou pochoutkou a hlavním pokrmem.
Tento recept je jednoduchý a rychlý, zvládne ho i naprostý začátečník. Můžete si ho připravit s majonézou i bez ní, záleží na vašich preferencích. Salát je plný bílkovin a zdravých tuků, a navíc je bohatý na vitamíny a minerály. Je to skvělá volba pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě a chutně.
Domácí rybí salát z kapra – varianta s majonézou
Ingredience:
- 2 kapří filety (cca 500 g)
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 cibule
- 100 g hrášku (sterilovaného nebo mraženého)
- 100 g majonézy
- 2 lžíce sterilované okurky (na kostičky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl, pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka (volitelně)
Postup přípravy domácího salátu z kapra
- Kapří filety uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením doměkka (cca 15 minut).
- Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě také doměkka (cca 10 – 15 minut).
- Sceďte kapra, zeleninu a hrášek a nechte vychladnout.
- Kapra zbavte kostí, kůže a nakrájejte na kostičky.
- Smíchejte kapra, zeleninu, hrášek, majonézu, okurky a citronovou šťávu.
- Směs obracejte opatrně, abyste zachovali kapří maso na kostičky, aby se z toho nestala drť.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Ozdobte petrželkou a podávejte s chlebem.
Rybí salát z kapra – varianta bez majonézy
Ingredience:
- 2 kapří filety (cca 500 g)
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 cibule
- 100 g hrášku (sterilovaného nebo mraženého)
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička hořčice
- Sůl, pepř
- Čerstvá petrželka (volitelně)
Postup:
- Kapří filety uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením doměkka (cca 15 minut).
- Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka (cca 10 minut).
- Sceďte kapra, zeleninu a hrášek a nechte vychladnout.
- Kapra zbavte kostí a kůže a nakrájejte na kostičky.
- Smíchejte kapra, zeleninu, hrášek, jogurt, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a hořčici.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Ozdobte petrželkou a podávejte s chlebem.
Dobré tipy:
Do rybího salátu z kapra můžete přidat i další ingredience, jako je kukuřice, paprika nebo vařené vejce. Místo majonézy nebo jogurtu a zakysané smetany můžete použít bez-mléčné alternativy, salát to nezkazí. Tento domácí rybí salát je nejlepší podávat chlazený.
Už jste ochutnali recept na candáta? Ten je také moc dobrý.
Dobrou chuť!
Komentáře k článku
Vaření kapra souhlas, ale pozor na čas (dobu vaření) stačí lehce, aby nebyl na kaši. Pak je důležitý octový nálev s kořením( 1 díl octa+1díl vody+nové koření,kuličkový pepř+bobkový list aby byly drobné kostičky měkké. Koření drtím .To je věc názoru 1-2 dny, aby z toho nebylo bláto. Potom klasika zelenina dle chuti asi ta Hradišťanka s feferonkou běžně ji používám do sulcu a nemá to chybu. Je to pikanterie. Zdraví Pepa
Výborně, díky za doplnění a užitečné rady.
Vaření kapra souhlas, ale pozor na čas (dobu vaření) stačí lehce, aby nebyl na kaši. Pak je důležitý octový nálev s kořením( 1 díl octa+1díl vody+nové koření,kuličkový pepř+bobkový list aby byly drobné kostičky měkké. To je věc názoru 1-2 dny, aby z toho nebylo bláto. Potom klasika zelenina dle chuti asi ta Hradišťanka s feferonkou běžně ji používám do sulcu a nemá to chybu. Zdraví Pepa