Rybo.cz
menu

Rybí salát z kapra – recept

Jakub Hladký Jakub Hladký 02.03.2024

Připravte si rybí salát z kapra, chutný a zdravý pokrm pro všechny příležitosti. Recept je napočítán na 4 porce.

Kapr je oblíbená ryba, která se hodí na mnoho způsobů. Ať už ji grilujete, smažíte nebo pečete, vždy si pochutnáte. Ale co s ní, když vám zbyde? Rybí salát z kapra je skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky (třeba z vánočního kapra) a zároveň si vychutnat lahodný a zdravý pokrm. Je ideální jako lehká večeře, svačina nebo předkrm. A samozřejmě, nemusí se jednat jen o zbytky z jiné přípravy. Tento salát z kapra může být pravou pochoutkou a hlavním pokrmem.

Tento recept je jednoduchý a rychlý, zvládne ho i naprostý začátečník. Můžete si ho připravit s majonézou i bez ní, záleží na vašich preferencích. Salát je plný bílkovin a zdravých tuků, a navíc je bohatý na vitamíny a minerály. Je to skvělá volba pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě a chutně.

Domácí rybí salát z kapra – varianta s majonézou

Ingredience:

  • 2 kapří filety (cca 500 g)
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 100 g hrášku (sterilovaného nebo mraženého)
  • 100 g majonézy
  • 2 lžíce sterilované okurky (na kostičky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl, pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka (volitelně)

Postup přípravy domácího salátu z kapra

  • Kapří filety uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením doměkka (cca 15 minut).
  • Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě také doměkka (cca 10 – 15 minut).
  • Sceďte kapra, zeleninu a hrášek a nechte vychladnout.
  • Kapra zbavte kostí, kůže a nakrájejte na kostičky.
  • Smíchejte kapra, zeleninu, hrášek, majonézu, okurky a citronovou šťávu.
  • Směs obracejte opatrně, abyste zachovali kapří maso na kostičky, aby se z toho nestala drť.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Ozdobte petrželkou a podávejte s chlebem.

Rybí salát z kapra – varianta bez majonézy

Ingredience:

  • 2 kapří filety (cca 500 g)
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • 100 g hrášku (sterilovaného nebo mraženého)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl, pepř
  • Čerstvá petrželka (volitelně)

Postup:

  • Kapří filety uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a novým kořením doměkka (cca 15 minut).
  • Mrkev, celer a cibuli nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka (cca 10 minut).
  • Sceďte kapra, zeleninu a hrášek a nechte vychladnout.
  • Kapra zbavte kostí a kůže a nakrájejte na kostičky.
  • Smíchejte kapra, zeleninu, hrášek, jogurt, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a hořčici.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Ozdobte petrželkou a podávejte s chlebem.

Dobré tipy:

Do rybího salátu z kapra můžete přidat i další ingredience, jako je kukuřice, paprika nebo vařené vejce. Místo majonézy nebo jogurtu a zakysané smetany můžete použít bez-mléčné alternativy, salát to nezkazí. Tento domácí rybí salát je nejlepší podávat chlazený.

Už jste ochutnali recept na candáta? Ten je také moc dobrý.

Dobrou chuť!

Sdílejte článek

facebook logo Facebook twitter logo Twitter

Podobné články

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odeslat komentář