3 dny na rybách bez ledničky – jak to dělám já
Vydat se na několik nocí na ryby se z pohledu stravování zdá jako banalita. Ovšem pokud člověk nechce jíst vyloženě nekvalitní potraviny, má smysl se nad tím malinko zamyslet. A proto zde dávám do placu svůj jídelníček na 3 dny.
V obchodech lze zakoupit mnoho trvanlivých potravin, s nimiž lze třídenní pobyt mimo civilizaci zvládnout bez chladničky. Ovšem najít a vybrat trvanlivé potraviny, které nejsou spíše chemickým koktejlem, to je úkol složitý. A nebo není?
Já zde prezentuji svůj „obvyklý“ jídelníček na tři dny pobytu u vody, který považuji tak nějak za snesitelný, aniž bych musel řešit chlazení potravin a zároveň vyloženě kvalitou jidla nelikvidoval své tělo. V seznamu se nezabývám pivem a ostatními nápoji v průběhu dne a večera. Je zajímavé, že na rybách jím méněkrát denně, než obvykle, zato větší množství.
Rybářský jídelníček, den 1.
- Snídaně: pečivo, sýr, banány, káva s trv. mlékem
- Oběd: ohřáté, roz/mražené jídlo v krabičce z domova
- Večeře: maso na ohni / grilu s hořčicí, zelenina, chleba
- Dobroty: slaný sýr, sladké rozinky, slaná pražená slunečnicová semínka
Rybářský jídelníček, den 2.
- Snídaně: pečivo, sýr, jablko, sušené datle, káva s trv. mlékem
- Oběd: ohřáté chilli fazole z konzervy + makrela v tomatové omáčce, rovněž z konzervy
- Večeře: klobásy na ohni / grilu s hořčicí, zeleninou a chlebem
- Dobroty: sladké datle, slané buráky, sušené maso
Rybářský jídelníček, den 3.
- Snídaně: zbytek pečiva, jablko nebo hruška, rozinky, slaná loupaná slunečnicová semínka, káva s trv. mlékem
- Oběd: cizrna z plechovky + konzervované sardinky v paprikové omáčce
- Večeře: makrela v tomatě + zbytek zeleniny, nebo rezervní plechovka fazolí, popř. kukuřice původně pro ryby
- Dobroty: ořechy, rozinky, slunečnicová semínka, datle, co zbylo
Dá se to. I na rybách se lze stravovat tak, aby člověk vyloženě nelikvidoval své tělo chemií, neládoval se sušenkami a rohlíky se salámem a zároveň přípravou jídla netrávil půl dne.
Nejsem nějaký stravovací aktivista, ale poslední dobou mi stále více záleží na tom, co dávám do pusy. Asi tak nějak bych obecně sám sebe charakterizoval ve vztahu k potravinám a k přibývajícím rokům i kilům na váze.
Obvyklé zásoby z domova
Snažím se také málo věcí nakupovat a co nejvíce využívat domácí zásoby. Z domova si nejčastěji beru:
- Kanystr s vodou
- Jablka z vlastní zahrady
- Mražený oběd na první den
- Ořechy
Co obsahuje moje „pobytová“ taška:
- Turistický vařič + kartuše se zapalovačem
- Nerezový ešus a nerezová konvička (čajník) na vaření vody
- Vojenský nerezový skládací příbor, vč. otvíráku konzerv
- Filetovací nůž + zálesácký nůž
- Nerez outdoorový hrnek a kávová lžička
- Rozpustná káva + sáčkové čaje
- Hořčice a sůl
- Role pytlů na odpadky
- WC papír, zahradní lopatka
- Desinfekční gel, vlhčené ubrousky
- Powerbanku na mobil + NTB
- Šňůra a pár kolíčků na prádlo
- Skládací textilní 5l kyblík
- Široká lepicí páska (umí spravit leccos), nejlépe ta trhací stříbrná
A jak to řešíte na rybách vy? Šidíte se, nebo si naopak dopřáváte? Máte také nějakou základní výbavu, kterou s sebou všude vozíte?
Komentáře k článku
Taky sem tam na ně koukal,a určitě je budu zkoušet,ja moc nemůžu grilované, konzervy a podobné věci,jsou na mně moc "kořeněné,výrazné" (ne všechny), mám problémy s žaludkem a slinivkou břišní tak musím jídla co nejvíce podobná domácí stravě, a u hotovek sem zatím neměl problém
Já při delších pobytech, spoléhám na domácí zavařené maso i hotové jidlo ktere se taky jen tak nezkazí.
Domácí zavařené maso, to zní skvěle. Máte nějaký osvědčený recept, který nám můžete prozradit? :)
Zajímavý článek, skoro by to chtělo aby se diskuze rozběhla a každý přidal nějaký svůj osvědčený jídelníček pro inspiraci ostatním.
Skvělý nápad Stanislave :)
Zdravím Michale, díky. Já Na ForFishing narazil na Good-foods.cz. Ti také mají podle všeho zajímavá jídla a bez konzervantů.
Já nakupuji tady, skladování do 28 stupnů, jídlo bez konzervantů, odpad dobře skladnej a hlavně chutnají dobře ? Hotovky.cz